Cyklotoulky po Morave, červenec 2002.



text a foto: Vosa
pseudodizajn, scan a foto: Peta
ucastnici zajezdu: Vosa, Bertik, Bohdalka, Felix, Petan, Hostan, Zonky, Vínečko Bílé atd.

Zacalo to tak, ze sme jeli vlakem na pul cesty na Moravu, tj. do Havlbrodu. Ten mamrdskej vlak nas prisel kazdyho na 220 Kc, peknej vopruz.

Prvni nasi bitvu sem svadel ja, kdyz sem musel ty dva "naruzivce" prekecat, aby se nejelo za Teplym na Ceskou Sibir (tj. zpet do Cech) na nejakou paralelne probihajici fickenparty. Vyhral sem. Prvni noc sme ztravili v Polny. Vite jak zabili Anezku Hruzovou a svedlo se to na zida Leopolda Hilsnera? (1899) Tak neni problem si predstavit, ze sme v tom meste nedelali nic jinyho, nez heilovali. Asi dve hodky sme hledali misto na spani, to sme stejne nenasli, tak sme to sli resit do hospy na jedno, dali jich asi 5, uz fakt nevim, bavili sme se s mistnakama, a vylity sme pak jeli za ves (docela velka vesnice, polomesto), tam sme "sbalili" dve 15tilety rostenky co sli po silnici prej do Jihlavy (20km), a furt rihali a krkali, a mluvili sproste aby byly fakt drsny, ale byla to prdel, Fx zase rozjel svoje "ukecavani", asi hodinu sme s nima stravili, oslovovali sme jednu z nich "Anezko" a tu druhou "Anezko" a "ukazte krkavice" atp.

A uvarili sme si polivku, v pul druhy rano, na varici. To byla taky ironie kol. Ten varic sme totiz pak uz vubec nepouzili a zrali celej tejden jen v hospach (takze utopenec - v jedny normalizacni hospe byl za 6,50kc!!!! - a hermos), takze prachy mizely jako svin. Dycky sme snidali pred nejakym vesnickym kramkem (takze Billa, Delvita atp.), dycky hafo zradel, fx s Petou dycky kupovali jidla, ktery sem zas videl prvne v zivote, tak sem se ucil. Domu sem se, aspon ja, pisu to za sebe, vratil pekne rozezranej, a musim ted furt neco jist. Tak to totiz probihalo na tech kolech. Aspon si koupit nejakej ten dortik v cukrarne atp. Byli sme pokazdy dost prezrany, ale jak clovek nased na sedlo, tak to ani nebylo cejtit a jelo se v poho. Aspon me to tak prislo. Na nosicich sme meli brasny. Ja mel takovy supr. Tata je sil nekdy behem normalizace ze supr nepromokavy latky, a ty dva debilove se mi smali, ze sem normalizacni (a smali se i Bertikovi) a ze 70.let a fx ty "70. leta" fakt uzival v kazdy treti vete. Plus se jim nelibil muj normalizacni rucnik (kterej prej oni pouzival jako uterku) nebo muj spacak, kterej tata usil nekdy na pocatku osumdesatek atp. Ty brasny (mely dve krasny cerveny odrazky) sme prekrtili na "Bohdalku" a nikdy sme jim pak nerekli jinak. Jelo se s nima dost huste. Alespon zezacatku. Clovek se zved ze sedla a cely kolo vybrovalo ve zvlastnych kyvech. Pak uz sem si zvyk a bylo to normal.

Peta mel navic na zadech jeste bagl, cislo dve, prvni mel umne prichycenej na nosici, a skrz ten bagl na zadech to vosiral nejvic. (Taky sebou tahal strasny zbytecnosti - treba spodni pradlo na kazdej den, prase.)

Ale byla to prdel. Dalsi den sme skrz Jihlavu dojeli do Trebice a do kempiku. Asi 50km. Dycky sme jeli tak 50-75. Ale slo by i vic, rikam, clovek si pak zvyk. Byly pak ale odporny vedra a museli sme se valet u vody, nejlip se jelo pak od ty paty odpoledne do tmy, tj. do 21h - 21,30h. Treti den sme byli uz z Vysociny pryc a jeli sme furt skopce do rovin jizny moravy.

Supr!!!!! Vybornej koupak za 12Kc. A ty lidi uz fakt mluvili moravsky.

Den sme zapichly pred Znojmem v Unanove. Kdyz sme se ptali na cestu, slyseli sme "Onanov", ale to "U" - no... uvidite na jedny fotce, jak sme si s nim poradili. Ty fotky by meli bejt snad v pulce srpna, az Petanek dostane prachy (a me splati jemu pucenejch 7 kilo, vid?), a pak snad se objevi i na prude.

Scuchtli sme se tam s mistnakama a ze budem pit jen vino. Litranek bilyho za 35 kc!! Vozrali sme se jak dobrytek!!! Mistnaci byli supr, a uz sme pozvany v zari na vinobrani (tj. oslavu, chlastacku po sberu vina).

Felda mirne pokosil bujne vzrostlou travu za stanem, kdyz sme ho ve tri rano staveli (dosud nevime jak se stan vlastne postavil, nejspis to udelali oni). Rano nas probudil traktor orajici nam za uchem. Na tomto miste by asi Peta napsal, ze musel na moje vrestici prani zabijet botou (skejtackou) ve stanu dva skvory. No, ja nevim, me to zas tak moc vtipny nepride, mohli me pokousat. Bylo nam nechutne blbe. Snidali sme u mistniho kolonialu a meli pak na to v nechutnym vedru a kockou dojet jen par kilacku ke kaolinovymu lomu, kde byla zelena voda, vodpadky, nasli sme stin jednoho pidi stromku, a ja ptze sem mel alumatku nejdal, sem se musel sunout, kazdejch 15 minut se stinem.

Pak sme jeli do Znojma. Nadherny mesto!!!!!! Fakt u me Vrankova stoupla z nuly na sto za 7 vterin. Hegymu sme psali o cislo na ni, a kluci pak byli zklamany, ze byla v LA traparit, jako Tegy sam.

Dali sme si normalizacni tocenou zmrzku, prosli sme si podzemi a pak sli do hospody se nazrat, fajnovy jidilko, zmega porce, klouzly dve pivka, bricha plny, ale na sedlech to opadlo a jelo se a jeste ten den sme nasi kvotu 50km dali. Bylo uz po sesty a skoncili sme uz za tmy v pul desaty. Jak se slunce sklanelo, krajina plasticnela a me, romantikovi, ukapla nejedna slza. Bylo tam i par Benesovych bunkriku.

V jedny prdeli, Jaroslavicich, nadhernej renesancni zamek, v nem (zamcenejch) stekalo asi 8 dobrmanu a ja s feldou sme se odvazili do arealu a ve stekotu psu sme jemne naslapovali a usravali si do kalhot, aby se ty psi na nas nejak nedostali. Skoncili sme dva kilaky od rakouskejch hranic v jedny normalizacni hospe s pivkem za 10. Museli sme si z trucu dat jedenactku za 12Kc, dyt voni ty prachy vubec nechteli. Mimochodem, mistni pivo Hostan je fakt supr. Stejne jako limonady Zon. (Zonky.) V ty hospe meli jen jedinyho utopence (toho sem krknul ja), jinak cista normalizace. Stan kousek u rybnicka, idylka. Dalsi den zas vedro, podel hranic po cyklostezce k prehrade Novy Mlyny, tam par hodin na fajnovejch kapitalistickecjch konzumnich plazich, hlava na hlave, ale v tom vedru to fakt jinak neslo. Ve vode plavali takovy mrdky, ktery se vam omotavali okolo tela jako chapadla, kdyz ste plavali a bylo to dost humacky. Krasne se tam v dalce tycil vapencovej masiv Devinu (550m/m, ale krute vystupoval nad tu nizinu 200m/m).

Pak sme krkli 15km po silnici 1.tr. do Mikulova. (Filosof Fx chtel do Vestonic, ale to sme mu zakazali.) Mikulov byl supr. Byl sem tam loni uz, ale to sem musel bejt slepej. Kraaasny mesto, na vapencovym kopci, se zmegazamkem, atp atd, vubec to tam vukol vypadalo krasne! To se neda popsat. Ja si pripadal jak v cizine. Jak je clovek zvyklej na ty cesky kopecky, a tam furt ta rovina, a hle, tu znicehonic hora a na ni Mikundulov.

Pak dal na Lednici a do Breclavi a do campu. Breclav sklamani, mesto vo pice plus minus. Rano (v poledne) nas opustil Peta. Cert vi jak,ale nasel si neco na pruduskach. Ze zacatku vejletu zapasil s chripkou, pak s palivejma hovnama, vlkem a ted tohle. Tak jel vlakem dom. Fakt si v republice nemoh najit misto, odkud by mel do Phy dal. Stalo ho to 450. My s Fxem mirili dal. Posledni stace. V Hodonine muzeum TGM, za 10Kc, smesna cena, a byla to prdel, ale zaroven i risk, ptze melo prset a my se hodinu prcali s jednou mladou pruvodkyni se silenym akcentem, ktera nam o tatickovy masarykovi vypravela same novoty, a ze "jeho rodice teda nebyli extra bohaty" a ze "mel manzelku dokonce Americanku" atp, ale zpetne to byla prdel. Vubec ty kola byly prdel. Furt sme se prudili, nekdy az moc, rozumej, felda byl fakt trapnej a ja to musel vyvazovat vtipem. Privezli sme si zase novou haldu hlasek. Treba "Prepacte" - to nam rek slovak jeden, kdyz sme jeli prvni den do havlbrodu. Furt debil mlel "ja sem bansky inzenyr" a vsechno o atomovejch elektrarnach atp, a nikoho to uz nezajimalo, strasna vymejvarna, ze sme ho pak museli vyfuckovat: "Prosim vas, nas to ale fakt, faakt nezajima." A on na to: "prepacte" a uz ani necek. No a teda zpet do hodonina. Jeli sme pak do Uherskyho Hradiste, dalsich 50km, mraky se blizili, a nakonec lilo a my zmokli, nastesti asi 400m pred viaduktem, tak sme se meli aspon kde schovat. Viz foto. Tech fot je tam vic a snad budou supr.

A bylo to 2km pred mestem a to byl nas cil a my tam pak prijeli, triumfalne, po 340Km a byli sme bossove. Dali sme si na namesti pivko, krasny mesto to bylo. Byl tam zrovna ten filmovej festival Letni filmova skola. Spousta mladejch lidi, hezkejch holek, potkavali sme znamy. Jen s tim privlastkem, ze sme meli na sobe nechtune spinavy a zasrany veci a smrdeli sme viz chat na prude. (Treba byla prdel, jak se k nam Hanka Vagnerka vubec nechtela hlasit.) Na nadrazi sme pak odeslali kola samostatne vlakem dom a predstirali, ze se mejem na hajzlech, vzali sme si novy trika (tj. stary zmuchlany, na kterejch uz ale zaschnul pot - i kdyz po tom tejdnu, von uz ani nezaschnul, ty trika byly takovy nasakly), deodorantem (mojim) ze felix nastrikal jako kdyby to bylo ockovani proti antraxu a zurila chemicka bitva.

Schledli sme pulku jednoho muzikalu, Tommy, ze 70. let, atp atp je toho na hodne. Nakonec sme spali fakt kousek od centra, na trave u reky Moravy, furt kolem nas nekdo chodil svine, a jak sme meli postavenej stan, tak felix predvadel stanka a takovy jako "no to snad ne - to je snad zert toto - vylezte z toho stanu - ceka na vas jenom 30 policajtu" a byla to desna prdel. Prachy sme do akreditacky (200 na jeden den) vrazet nechteli, tak sme dalsi den nic nevideli, videli sme se s Doc. Vladimirem Boreckym, kdyz mel jednu besedu tam, a byli s nim na pivku, a vecer na stopa, bral nas clovek a chtel jen jednoho a ja tak dojel v poho az do Phy a Felda pak jel s dvouma kamionakama, a docela drsne, prej to byla prdel a mel dost stesti.